Historia

riekko”Kuusamolaiset ovat luonnostaan metsän ja veden viljan käyttäjiä”. Näin todetaan Kuusamon Metsästys- ja Kalastusseuran 40-vuotishistoriikin alkusanoissa. Tämä totuus on edelleen ajankohtainen.

Kuusamo on tunnettu matkailupitäjä. Yhä useammat kuulevat vuosittain Kuusamon kutsun. Erämaakaupungin metsästysmaat ja kalavedet vetävät puoleensa näihin asioihin vihkiytyneiden alojen harrastajia.

Ryhmä kuusamolaisia kokoontui vuoden 1949 lopulla pohtimaan metsästykseen ja kalastukseen keskittyvän seuran perustamista Kuusamoon. Asiaa valmistellut toimikunta kutsui kokoon perustavan kokouksen Hotelli Koillis-Pohjaan 12.3.1950. Paikalle saatiin 20 henkilöä. Yksimielisesti päätettiin perustaa metsästyksen ja kalastuksen vaalimiseen keskittyvä seura Kuusamoon.

Seuran ensimmäisten sääntöjen mukaan ”seuran tarkoituksena on saattaa metsästyksen- ja kalastuksen sekä ulkoilun harrastajat yhteen erätaitojen ja -tietojen vaalimiseksi sekä retkeilyn ja matkailuolojen kehittämiseksi paikkakunnalla”.

Nyt 60 vuoden ikään päässeen seuran perustajat olivat merkittävissä asemissa kuusamolaisten jokapäiväisessä elämässä. Kunnanlääkäri, pankinjohtaja, metsänhoitaja, kunnan virkamies, sotilas. Vastuullista työtä yhteiskunnan eri tasoilla. Seuran toimintaan tarkemmin perehtyessä kuitenkin voi todeta, että seuran työssä vuosikymmenet puurtaneissa on suurin joukko ihan tavallisia kuusamolaisia, jotka ovat tehneet elämäntyönsä hyvin erilaisissa ammateissa. Mistään eliittiseurasta ei todellakaan ole kysymys.

Toiminnan painopiste jakaantui aluksi sekä metsästykseen että kalastukseen. Vähitellen painopiste siirtyi kuitenkin metsästykseen, ja silloin kuvaan tulivat erilaiset koirarodut. Niiden jalostaminen ja koetoiminta ovat antaneet kuusamolaisille alan harrastajille mittavan työkentän ja mahdollisuuden purkaa perimässään olevaa kilpailuviettiä. Hyvin tiivis yhteistyö metsästysmaita hallitsevien paikallisten metsästysseurojen kanssa antaa pitäjän parhaat koemaastot koiraharrastajien käyttöön. Tässä kaikessa KMKS on toiminut hyvänä ja esimerkillisenä toiminnan  moottorina.

Seuran piirissä on tehty mittava määrä talkootyötä. Siitä kiitos kuuluu vuosikymmenien aikana seuran toiminnassa uurastaneille. Tämä työ tulee varmasti jatkumaan, sillä kansalaisten veri vetää edelleen luontoon, ja siinä metsästys ja kalastus tarjoavat hyvät puitteet virkistymiselle.

(Lähde: KMKS 60-vuotishistoriikki Nelijalkaisia ystäviä ja kireitä siimoja, Jaakko Heikkinen)